Misschien weet je het niet, maar masseren kun je eigenlijk al.

Je geeft een babytje een badje en wrijft het daarna in met crème.  Dat doe je met gevoel en zachtheid en zonder nadenken. Je masseert.

Je zit in de zetel en je poes of hond komt bij jou liggen. Voor je het weet, wrijf je het dier zachtjes over zijn kop en rug. Je masseert.

Je stoot je knie aan een stoel en zonder nadenken wrijf je met je hand over je knie. Je hebt hoofdpijn en begint spontaan over je voorhoofd en slapen te wrijven. Je masseert.

Masseren is dus iets zeer menselijks en natuurlijks. Aanraken en aangeraakt is letterlijk levensnoodzakelijk. Babyaapjes die in experimenten worden weggenomen van de moeder en niet worden aangeraakt, sterven als de situatie te lang duurt. Alleen leven we in een samenleving waarin aanraking minder spontaan gebeurt en vaak gelinkt wordt aan een partnerrelatie en seksualiteit. Daarmee doen we onszelf volgens mij veel tekort.

Herontdek dus dat je kunt masseren. Leer wat extra technieken bij. En masseer dan vaak, met plezier en voor de ontspanning. Je zult merken hoe verdiepend masseren werkt in menselijk contact.

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial